In prezentarea acestei scurte descrieri a comunitatii Pralea am descoperit originea locuitorilor care au existat in acest sat. Din cauza tinutului retras, satul Pralea este prea putin cunoscut si nici nu se bucura de o istorie proprie. Oamenii acestui sat s-au caracterizat prin simplitatea si religia lor.
In privinta religiei putem afirma ca primul element care a edificat biserica catolica a fost modelul familiilor de crestini catolici care prin trairea credintei primite la botez au atras si pe altii la imbratisarea acestei religii. Al doilea element si cel mai important, 1-a constituit prezenta preotilor intre acesti credinciosi. Prin aceasta prezenta preotii au contribuit foarte mult la intelegerea si practicarea credintei, fiindca ei sunt in putere de a le oferi ajutorul spiritual necesar cresterii in credinta. Fara preot, comunitatea crestina nu-si poate pastra identitatea. Cert este faptul ca acesti credinciosi nu s-au nascut crestini, ci au devenit.
In incheierea acestei lucrari vreau sa scot in evidenta ca atat credinciosii catolici cat si cei credinciosi o cinstesc in mod deosebit pe Sfanta Feciara Maria, alergand deseori la ajutorul ei. Prin consacrarea celor doua biserici ajutorului si ocrotirii ei, satul Pralea se incredinteaza in intregime Maicii Domnului.