Încarc Evenimente

Pralea: Tabără de vacanţă

În localitatea Pralea, judeţul Bacău, la Casa „Don Bosco”, în primele nouă zile ale lunii august, 132 de copii din şapte parohii au participat la tabăra de vacanţă „Copiii, cetăţenii lumii”.

Acţiunea a fost organizată de Centrul Diecezan Caritas Iaşi, prin proiectul „Don Bosco”, în colaborare cu Congregaţia „Surorile Providenţei” Iaşi, Acţiunea Catolică a Copiilor şi Asociaţia Scout Catolică Română. Tema taberei din acest an a vizat îmbunătăţirea cunoştinţelor universale şi a celor despre propriul popor. Totodată, organizatorii au urmărit şi promovarea voluntariatului în rândul tinerilor animatori şi a adulţilor, prin implicarea lor în diferite activităţi specifice.

Copiii au fost împărţiţi pe grupe de câte 10-15 membri, în funcţie de locaţia de unde proveneau – parohiile „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfânta Tereza” şi „Sfântul Anton” din Iaşi, Tomeşti, Săveni, Paşcani, Mărgineni, Ştefan cel Mare din Bacău, Centrul de plasament „Sfântul Iosif” Iaşi, Centrul de Resurse pentru Copii şi Tineret „Don Bosco” Iaşi, Proiectul „Surorile Providenţei” Iaşi şi Proiectul Caritas Greco-Catolic Cluj.

Treizeci şi doi de animatori, sprijiniţi de 12 voluntari veniţi din Franţa, au organizat şi au coordonat activităţile, pornind de la numele a 12 popoare antice pe care le-au primit grupele de copii. Fiecare grupă a beneficiat de informaţii şi surse de documentare privind caracteristicile socio-culturale ale poporului pe care îl reprezentau.

Ziua, atunci când vremea nu a dat bătăi de cap organizatorilor, au fost realizate drumeţii în împrejurimile taberei, pigmentate de jocuri şi discuţii „tribale”, iar serile au fost colorate de dansurile, prezentările de costume şi scenetele prezentate de fiecare „trib”.

„Cetăţenii” mai mici au rămas mai mult timp în tabără, unde au aflat mai multe lucruri interesante despre diversitatea culturală, socială, religioasă, despre parteneriat şi despre iubirea aproapelui.

Toţi copiii au participat în fiecare zi la sfânta Liturghie oficiată de părintele din localitate, iar duminica au animat Liturghia de la ora 10.00, la biserica din Pralea.

După-amiezile din timpul săptămânii au fost dedicate atelierelor de lucru manual, pantomime, jocuri şi întreceri sportive, organizate şi susţinute de voluntarii francezi.

Voia bună nu putea lipsi din programul de seară al copiilor, iar paradele de costume s-au transformat repede în adevărate carnavale cu iz antic.

Opt copii şi doi animatori au plecat în judeţul Cluj, pentru a participa la tabăra organizată de Caritas Greco-Catolic Cluj în localitatea montană Ocoliş.

Toţi copiii însă au plecat de la Pralea cu cele mai plăcute amintiri, gata să convingă şi alţi copii că merită să petreci o vacanţă de neuitat aici, alături de prietenii animatori. „A fost minunat, mi-am făcut prieteni noi, am învăţat mai multe jocuri pe care acum pot să le fac cu copiii mai mici ca mine. Am făcut atâtea activităţi, încât nu mi le aduc aminte acum pe toate ca să vi le spun – ne-am distrat, am învăţat, ne-am rugat dar cel mai important cred eu e că am învăţat să fim uniţi!”, ne-a mărturisit Alina.

Tabăra „Copiii, cetăţenii lumii”, de la Pralea a beneficiat de sprijinul Secours Catholique-Caritas Franţa (finanţator principal) şi de cel al finanţatorilor locali Ceramica, Auto Trado Motors, Floraline, Hit Ro, Hermes Top, Ileda Group-OMV Nicolina, Iasisting, Icar Tours şi Alconf.

Ninel Berneagă şi Sergiu Ungurianu

Share This Story, Choose Your Platform!