Încarc Evenimente
Acest eveniment a trecut.

roii din Primul Război Mondial (LXXI): Pralea

Pralea

În Primul Război Mondial au fost chemaţi la arme peste 12.000 de catolici din Dieceza de Iaşi; jumătate dintre ei nu s-au mai întors. Pentru a recupera memoria eroilor din localităţile catolice din Moldova publicăm lista lor pe parohii după cum am primit-o de la părinţii parohi sau după cum a rezultat din cercetări. Aşteptăm în continuare – din parohiile care n-au trimis încă – lista eroilor şi fotografii cu monumente (dacă acestea există) din centrul parohial şi din filiale. Numele eroilor pot fi recuperate de pe monumentul ridicat în localitate; din arhiva parohiei (posibil şi în Registrul decedaţilor); de la primărie; de la credincioşii din localitate (mai toţi ştiu bunicii sau străbunicii lor care au murit în primul război).

Parohia Pralea a fost înfiinţată în 1984, înainte fiind filială la Grozeşti, Oneşti, Ştefan cel Mare. Satul a fost înfiinţat de hatmanul Rosetti I (1853-1926), cu oameni proveniţi din ţinuturile Putnei, în special din valea Şuşitei, şi unguri-secui din ţinutul comitatului Trei Scaune din Transilvania. În Schematismul Misiunii din 1850 este menţionat sub denumirea de „Praho”, având biserică şi un număr de 135 de credincioşi . În anul 1913 erau aici 69 de familii cu 289 de credincioşi iar în anul 1920 erau 55 de familii cu 216 de credincioşi .

Monumentul eroilor din Pralea a fost sfinţit la 27 martie 2018, cu prilejul centenarului unirii Basarabiei cu Moldova. Monumentul – care se află pe drumul principal, la intersecţia cu Str. Bisericii – este format din două dreptunghiuri aşezate pe un soclu în trei trepte. Depărtarea dintre acestea şi scobiturile din partea de sus formează o cruce. La monument se ajunge pe o alee din ciment.

Fotografii au fost trimise de pr. Richard-Vasilică Toth, parohul comunităţii care menţionează că pe monument „sunt trecuţi şi câţiva eroi catolici, dar date mai exacte despre eroii căzuţi pe aceste fronturi Mărăşesti-Pralea-Oituz pot fi găsite în registrul decedaţilor de la Parohia Oituz”.

În partea stângă, în partea de deasupra crucii stă scris: „Consiliul Local Căiuţi / Primăria Căiuţi / 2017”, iar în partea dreaptă: „În memoria eroilor / neamului românesc / ce s-au jertfit pentru / apărarea patriei / şi înfăptuirea / unităţii naţionale / 1916-1919”. Apoi şi în stânga şi în dreapta sunt notaţi 50 de eroi, dintre care părintele paroh a identificat 11 ca fiind catolici (cu litere îngroşate):

 1. Manta George – soblocotenent
 2. Apostol Nicolae – sergent
 3. Chelaru Neculai – sergent
 4. Chiriac Simion – caporal
 5. Zorz Ioan – caporal
 6. Dămian Iancu Gh. – caporal
 7. Manole D. Gheorghe – caporal
 8. Marin Gheorghe – caporal
 9. Covaci Mihai – soldat
 10. Voicu Gheorghe – soldat
 11. Vrânceanu Ilie Neculai – soldat
 12. Vrânceanu Gheorghe – soldat
 13. Chelaru Dumitru – soldat
 14. Stăncilă Ion – soldat
 15. Ignat Andrei – soldat
 16. Vrănceanu Radu Gheorghe – soldat
 17. Şandru Ştefan – soldat
 18. Făcaoaru Ghiţă – soldat
 19. Smâncilă Gheorghe – soldat
 20. Săndulache Constantin – soldat
 21. Neagu Constantin – soldat
 22. Pavel Constantin – soldat
 23. Goşpei Mihai – soldat
 24. Lemnaru Ion – soldat
 25. Doboş Mihai – soldat
 26. Cristia Ion – soldat
 27. Mihail Paraschiv – soldat
 28. Vrănceanu Th. Gheroghe – soldat
 29. Ivan Vasile Ion – soldat
 30. Tabalae Ion – soldat
 31. Avrânceniei Vasile – soldat
 32. Făcăoaru Gheorghe – soldat
 33. Măricaş Ion – soldat
 34. Moisă Ilie Gheorghe – soldat
 35. Marin Dumitru – soldat
 36. Mocanu N. Gheorghe – soldat
 37. Cazacu Ştefan – soldat
 38. Lucaci Ianuş – soldat
 39. Mihai Ion – soldat
 40. Durlan Ion Ghiţă Gh. – soldat
 41. Râpanu Vasile – soldat
 42. Vârlan Gheorghe – soldat
 43. Neagu Şt. Ion – soldat
 44. Avădănei Mihalache – soldat
 45. Urechescu Ilie – soldat
 46. Trandafir Constantin – soldat
 47. Tudorache Gheorghe – soldat
 48. Strul Avrum – soldat
 49. Balich Nanu – soldat
 50. Stoleru Ion – soldat

Dedesubt, pe partea dreaptă, sunt înscrise cuvintele: „Cinste şi recunoştinţă!”

În filiala Căiuţi, aproape de şosea, există un monument, având înscrişi eroii din cele trei războaie. Pe un postament în trei trepte se ridică monumentul care formează litera A în partea de jos, apoi litera U în care se află o cruce şi se termină cu o caschetă de soldat. În partea de jos, într-un dreptunghi, se află o placă pe care sunt notaţi eroii din 1913-1918, 19141, 1945, 1877, după ce mai întâi se poate citi: „Glorie eternă eroilor căzuţi pentru apărarea patriei din comuna Căiuţi”. Monumentul este înconjurat cu un gard format dintr-un lanţ care leagă stâlpii din ţevi de fier beton. La monument se ajunge printr-o alee pavată. În spatele monumentului se află două tunuri şi mai multe curci cu numele eroilor, acestea găsindu-se şi în părţile laterale. Pentru Primul Război Mondial sunt notaţi 17 eroi:

 1. Avrancenitei V.
 2. Balan M.
 3. Damian Gh.
 4. Durlan Gh.
 5. Facaoaru Gh.
 6. Ivan I.
 7. Manta Gh.
 8. Moisa Gh.
 9. Pavel C.
 10. Rapanu V.
 11. Sandru St.
 12. Stanciu Gh.
 13. Strau A.
 14. Sandulache C.
 15. Trandafir C.
 16. Vranceanu Gh.
 17. Voicu Gh.

Fiind vorba de comună, după cum se observă, unii eroi, precum Sandru St., sunt notaţi şi pe monumental din Pralea. Părintele paroh nu a reuşit să identifice vreun erou catolic din acest sat.

Pr. Cornel Cadar

Share This Story, Choose Your Platform!