Aceasta este camera din cabana Pralea unde dormea cuplul de dictatori comunisti. Cabana Pralea, unde venea la vânatoare fostul dictator, si Întarcatoarea, construita din ordinul primului ministru comunist Ion Gheorghe Maurer, atrag cei mai multi turisti. Directia Silvica Bacau are în circuitul turistic sapte cabane de vânatoare si niciuna nu duce lipsa de clienti. Cea mai cautata este Cabana Pralea, locul unde Nicolae Ceausescu obisnuia sa se cazeze când venea la vânatoare în judetul Bacau. O zi de închiriere ajungea in 2011 la cca. 1.000 de lei.
„Cabana are un living foarte spatios, camere, este si utilata cu tot ce trebuie. În momentul de fata este rezervata pâna în luna august“, ne-a declarat Adrian Titianu, din partea Directiei Silvice.
Locatia nu mai pastreaza nimic din epoca comunista, dar clientii se pot delecta cu povestile vânatorilor din zona care l-au însotit pe Ceausescu. Mobila din dormitorul acestuia a fost mutata în cabana Bradu, aflata la câtiva metri de Pralea.
„Sifonierul este mic în înaltime pentru ca Ceausescu nu accepta sa fie ceva mai înalt ca el, iar patul nu este lung. Daca esti mai înalt trebuie sa dormi pe lat, nu pe lung, ca nu încapi“, mai povesteste Titianu. La Ocolul Silvic Manastirea Casin poate fi închiriata Cabana Întarcatoarea, care dispune de 20 de camere.
Aceasta a fost ridicata la îndemnul primului ministru de atunci, Ion Gheorghe Maurer, si asta pentru ca Ceausescu nu-l primea în resedinta lui de la Pralea. Aici a venit de câteva ori si cu scriitorul Mihail Sadoveanu, dar si cu alte personalitati ale vremii, precum Nikita Sergheevici Hrusciov, fostul sef al Uniunii Sovietice sau Gheorghe Gheorghiu-Dej.
„A fost gasita cartea de oaspeti de atunci si într-adevar apare semnatura lui Mihail Sadoveanu“, povesteste Adrian Titianu. Toate cabanele au fost renovate din temelii, dispun de bai si bucatarii moderne, complet utilate, dar si de personal de îngrijire.
Comenteaza