Familiile creștine au mare nevoie de formare și nu doar de o formare punctuală ci o formare continuă, fidelă, profundă și care să corespundă provocărilor din societatea de astăzi. Doar formarea și întâlnirea de dinaintea căsătoriei nu mai este suficentă și nu oferă garanția că familia și cuplul creștin știe să-și încarce bateriile de la marele sacrament al căsătoriei. Sunt atîtea comori și atâtea daruri dăruite în acest sacrament și în această vocație încât Biserica simte nevoia de a ajuta familiile creștine să intre și să ia cu bucurie pentru a arăta frumusețea iubirii în cuplu și în familie.

Pentru a răspunde acestei nevoi urgente de însoțire și formare a familiilor în perioada decembrie 2015 – iunie 2016 Comunitatea Emanuel a animat la parohia Sf Francisc de Assisi din București un curs de formare pentru familii având teme variate care privesc familia în lumea de astăzi: etapele vieții de cuplu și libertatea de a se dărui, comunicarea și iertarea în cuplu, armonia sexuală și afectivă, educația copiilor, părinți de adolescenți, rolul socrilor și al banilor în cuplu, rugăciunea în familie.

Pentru reușita acestui  curs de formare esențial a fost munca în echipă preoți și laici, rugăciunea și evaluarea constantă în echipă după fiecare întălnire.  Schema de bază al acestor întîlniri a fost aceea de a face familiile creștine să se întîlnească între ele și să comunice în jurul unei mici mese de primire, după care urma formarea propriuzisă animată de fiecare dată de un cuplu împreună cu un preot din Comunitatea Emanuel, urmată apoi de un timp de întrebări – răspunsuri iar la sfărșit totul se termina printr-un timp de adorație euharistică și de rugăciune pentru familii. Înainte de plecare de fiecare dată familiile mai rămâneau pentru a-și schimba între ele diferitele impresii, întrebări sau experiențe. Am remarcat atmosfera de bucurie și de mulțumire care domnea la sfârșitul acestor întîlniri. În spate a fost o muncă și o coordonare deosebită pentru a face ca totul să funcționeze bine. Am avut inclusiv o echipă de oameni care s-au ocupat de copiii familiilor venite la formare pentru ca acestea să fie libere și disponibile pentru formare.

În urma acestei experiențe am simțit cu toții cum familiile creștine au nevoie de însoțire și de formare permanentă pentru a se hrăni și a se întări cu o hrană ce numai Cristos și Biserica sa o poate dărui. Mulți nu știu și nu realizează ce frumoasă este vocația la căsătorie, ce frumoasă este vocația familiei dar contactul cu comunitatea bisericii și participarea la această formare i-a ajutat să descopere toate aceste lucruri.  Familiile au nevoie de sprijin permanent, au nevoie să se întîlnească între ele, să se roage împreună, să se formeze împreună, să se întărească împreună mai ales în mijlocul unei societăți care nu este favorabilă familiei. Am simțit cum pentru ele a fost ca un fel de reoxigenare a vieții de iubire. Am avut mărturii frumoase și deosebite prin care familiile își exprimau bucuria că există acest tip de formare,  au apreciat comuniunea și spiritul de echipă a celor din Comunitatea Emanuel, colaborarea și armonia preot – laic și bucuria că se ocupă cineva de ei. În final am redescoperit cu toții mai profund că fericirea în familie este posibilă dacă îl primim pe Dumnezeu iubire în viața noastră iar familia este chemată să fie o icoană și o manifestare a lui Dumnezeu iubire pentru lume.

pr Iosif Tiba